2009-11-21

Zrazy wieprzowe zawijane

Kilka dni mnie nie było ;] Nic też ciekawego w kuchni nie robiłam.
Dopiero dziś. Postanowiłam pierwszy raz upiec jakieś mięsko na obiad.
Żadnego jeszcze ani nie gotowałam, ani nie piekłam, ani nie dusiłam. Jedynie co to tylko rozbijałam kotleciki. Bałam się bardzo, że coś pójdzie nie tak. Jednak nie było to takie straszne. ;]
Teraz mogę otwarcie przyznać, że z mięsem pracuje się równie dobrze co np.: z jakimiś łakociami xDD
Mój pierwszy eksperyment to... ...rolady!! ;D
Wg. przepisu edysi79

ZRAZY WIEPRZOWE ZAWIJANE



PRZEPIS (5 sztuk - na zdj. jest 6, bo został mi 1 płat mięsa więc go wykorzystałam, ale niestety nie dodałam już kiełbaski do środka, bo zabrakło.)

Składniki:

  • 5 plastrów mięsa wieprzowego
  • 2 i 1/2 łyżki musztardy
  • 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy
  • szynka wędzona (ja na każdą roladkę dałam 1 plaster) - w oryginale było - 65 g
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • słodka papryka w proszku
Mięso rozbić. Rozłożyć. Szynkę pokroić w cienkie plastry (najlepiej jak będzie ich 5). Marchewkę, ogórek, także w cienkie plasterki, cebulę w piórka, kiełbaskę w kosteczkę. Teraz każdy plaster mięsa kolejno: posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem (nie za dużo), obłożyć marchewką, kawałkami kiełbaski, plastrem szynki, plastrami ogórka, piórkami cebuli i posypać vegetą. Następnie dokładnie zwinąć rolady i zawiązać nicią, zaczynając od jednego boku (nigdy od środka). Na głębokim rondlu podgrzać oliwę. Włożyć rolady. Obsmażyć. Podlać niewielką ilością wody. Dusić ok. 1 h, co jakiś czas podlewając.
"Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować."
Podałam je z pasteryzowanym selerem i ziemniaczkami. ;)

Smacznego!




Te rolady na pewno są warte pracy, którą przy nich wykonaliśmy ;):)

~~~

"Gdy jesteś strasznie głodny to nawet trzydniowa grochówka smakuje jak danie w pięcio gwiazdkowej restauracji. Tak samo z miłością. Gdy długo nie zaznałeś miłości nawet kruczoczarne serce wydaje się pięknym diamentem."



1 komentarz: