2009-11-22

Kapusta pekińska & Pudding brzoskwiniowy z kaszy manny




KAPUSTA PEKIŃSKA "ku obiedzie"



PRZEPIS:

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekinśkiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany
  • trochę mąki
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, zeszklić. Dołożyć kapustę. Najpierw poszatkowane białe części, później liście. Dusimy ok. 10 min. Tuż przed końcem dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Na koniec mocno doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.


Oto moja propozycja podania;] I dodatkowo pokazana roladka z wczorajszej notki w sosie :P
Myślę, że nie wygląda to źle.


To następna propozycja do akcji: Bar sałatkowy II
Z Pelowego blogu.

~~~

PUDDING BRZOSKWINIOWY Z KASZY MANNY



PRZEPIS: (ok. 8-10 porcji)

Składniki:

  • słoik konfitur z brzoskwini
  • 20 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 20 ml ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 jaj
  • 15 dag kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich (można je zastąpić innymi, lub utworzyć mieszankę ;))
  • szczypta soli
I. W rondlu rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki cukru i wymieszaj aż cukier się skarmelizuje (nie należy z tym przesadzać ;d). Dodaj rum i konfitury. Duś przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw, by trochę przestygło.
II. Do drugiego rondla wlej mleko. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę i energicznie zamieszaj. Zmniejsz ogień, cały czas mieszaj, by kasza nie przywarła. W razie potrzeby dolej odrobinę mleka. Gdy się ugotuje, odstaw do ostygnięcia i przykryj.
III. Resztę masła wrzuć do miski, utrzyj na pulchną masę. Dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ucieraj. Oddziel białka od żółtek. Dodawaj stopniowo żółtka, cały czas mieszając. Następnie dodaj schłodzoną kaszkę z mlekiem. Śmietanę wymieszaj z orzechami, dodaj do całości i wymieszaj. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy, delikatnie mieszając.
IV. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Wyłóż do niego część masy, na nią masę owocową, na wierzch resztę kaszy z jajkami. Wstaw pudding do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 50 min.

Serwujemy póki gorące, lub bardziej ostygłe. Gwoli uznania:)
Ja wolę cieplejszy pudding.


Deser wprost idealny, by aż przesłodzić sobie niedzielę ;] ;]


Przy okazji propozycja na: Festiwal jajka
z blogu Cytryny.!
Link do akcji: klik

~~~

" Przemielić uczucia jak mięso mielone. Specjalność wielu ludzi."









1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji z jajkiem i za link :)
    Cieszę się, że weźmiesz w niej udział :))

    Z pewnościa skorzystam z Twojego przepisu na kapustkę. Wstyd przyznać, ale mam kapustę pekińska w lodówce juz ze trzy tygodnie i ta cholera sie nie chce zepsuć ;) Muszę ją w końcu przerobic.

    Pozdrawiam Cię seredecznie,
    Ola/Cytryna

    OdpowiedzUsuń