2009-11-23

Schabowe w płatkach owsianych

Dzisiaj! O, to tutaj zrobiłam na obiad. Zastanowiłam się co "upichcić" i postawiłam na troszkę urozmaiconą prostotę, bo przecież tradycyjne schabowe, jedzone wciąż na ten sam sposób kiedyś się nudzi.
Kwestią sporną była panierka. Czy w samych płatkach, czy znów wg. opinii innych wraz z bułką tartą. 2 opcja wydała mi się lepsza. I słusznie - nie wiem czy same płatki to byłaby udana wersja kotlecików.


SCHABOWE W PŁATKACH OWSIANYCH



PRZEPIS:

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • płatki owsiane
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
Kapustę poszatkować. Kotlety umyć. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószyć mocno solą, pieprzem i odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Tak przygotowane odstawić na 15 min. (ja zostawiłam tylko na 10 min.) Jajko rozkłócić w głębokim talerzu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety obtaczać w jajku, potem w płatkach owsianych (minimalnie je rozgniotłam) połączonych z bułką tartą. Smażyć na oleju.
Podałam je wraz z puree ziemniaczanym i kapustą zasmażaną.




~~~

" .Miłość. .. a Ty jesteś lepsza niż bułka z masłem, gwiazdy w telewizji, niż pieniążki i słodycze. "





2 komentarze:

  1. fajne te schabowe w płatkach! Malowniczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam dzisiaj kotlety, to może wypróbuję nową panierkę :)

    OdpowiedzUsuń