Dzisiaj! O, to tutaj zrobiłam na obiad. Zastanowiłam się co "upichcić" i postawiłam na troszkę urozmaiconą prostotę, bo przecież tradycyjne schabowe, jedzone wciąż na ten sam sposób kiedyś się nudzi.
Kwestią sporną była panierka. Czy w samych płatkach, czy znów wg. opinii innych wraz z bułką tartą. 2 opcja wydała mi się lepsza. I słusznie - nie wiem czy same płatki to byłaby udana wersja kotlecików.
Kwestią sporną była panierka. Czy w samych płatkach, czy znów wg. opinii innych wraz z bułką tartą. 2 opcja wydała mi się lepsza. I słusznie - nie wiem czy same płatki to byłaby udana wersja kotlecików.
SCHABOWE W PŁATKACH OWSIANYCH
PRZEPIS:
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 jajko
- płatki owsiane
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
Kapustę poszatkować. Kotlety umyć. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószyć mocno solą, pieprzem i odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Tak przygotowane odstawić na 15 min. (ja zostawiłam tylko na 10 min.) Jajko rozkłócić w głębokim talerzu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety obtaczać w jajku, potem w płatkach owsianych (minimalnie je rozgniotłam) połączonych z bułką tartą. Smażyć na oleju.
Podałam je wraz z puree ziemniaczanym i kapustą zasmażaną.
Podałam je wraz z puree ziemniaczanym i kapustą zasmażaną.
fajne te schabowe w płatkach! Malowniczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam dzisiaj kotlety, to może wypróbuję nową panierkę :)
OdpowiedzUsuń