Kochani!
Dzisiaj notka niestety będzie szybka i trochę "po łebkach". Cierpię na wieelki brak czasu, na dodatek mam jutro wieeelgachny sprawdzian z cech materiałów budowlanych. Więc sami rozumiecie. ;)
Aż dziw, że mam jakiś czas na kuchnię.
Rano prędko wyskoczyłam z łóżeczka dzisiaj, bo chciałam zrobić sobie na śniadanko coś ekstra. Nie byłam zbyt przekonana do takiej mieszanki składników, lae zaryzykowałam! No i było warto. Wyszło pysznie! Chociaż w moim wydaniu nie były to grzanki lecz zapieczone kromki chleba. ;D
Dzisiaj notka niestety będzie szybka i trochę "po łebkach". Cierpię na wieelki brak czasu, na dodatek mam jutro wieeelgachny sprawdzian z cech materiałów budowlanych. Więc sami rozumiecie. ;)
Aż dziw, że mam jakiś czas na kuchnię.
Rano prędko wyskoczyłam z łóżeczka dzisiaj, bo chciałam zrobić sobie na śniadanko coś ekstra. Nie byłam zbyt przekonana do takiej mieszanki składników, lae zaryzykowałam! No i było warto. Wyszło pysznie! Chociaż w moim wydaniu nie były to grzanki lecz zapieczone kromki chleba. ;D
GRZANKI SEROWE
ZUPA NEAPOLITAŃSKA
Domownikom smakowała. Mi też. I ogrzaliśmy się przy niej.
Dzisiaj przecież taki bury dzień ;(
PRZEPIS
Składniki:
(oryginalne)
- 12,5 dag majonezu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 5 dag startego sera
- 2 ząbki czosnku (uważam, że jest tutaj zbędny)
- szczypta pieprzu cayenne
- 50 dag bagietki
(moje; zmienione z powodu braku dłuższego czasu, wyposażenia lodówki i małej liczby porcji;))
przepis na 3 kromki:
przepis na 3 kromki:
- 2 i 3/4 łyżki majonezu
- 3/4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3/4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 duży plasterek "poszatkowanego" sera ;D
- pieprz
- 3 kromki zwykłego chleba
1. Majonez, przecier pomidorowy, musztardę, ser, rozgnieciony czosnek, musztardę włożyć do miski/miseczki i wymieszać. Masę utrzeć na krem, przyprawić pieprzem (cayenne).
2. Bagietkę/chleb pokroić i posmarować kremem (ja najpierw posmarowałam cieniutko chlebek masłem i zapiekłam go z tej strony na której kładłam krem).
3. (oryginalnie) Kromki ułożyć na ruszcie, pod ruszt wsunąć blachę. Zapiekać 5-10 min. w gorącym piekarniku, aż powierzchnia grzanek nabierze złotego koloru.
(moja wersja) "Wrzucić" trochę masła na patelnię, kłaść na niej kromki. Piec, aż się trochę zczernią i będą pysznie wyglądać.
2. Bagietkę/chleb pokroić i posmarować kremem (ja najpierw posmarowałam cieniutko chlebek masłem i zapiekłam go z tej strony na której kładłam krem).
3. (oryginalnie) Kromki ułożyć na ruszcie, pod ruszt wsunąć blachę. Zapiekać 5-10 min. w gorącym piekarniku, aż powierzchnia grzanek nabierze złotego koloru.
(moja wersja) "Wrzucić" trochę masła na patelnię, kłaść na niej kromki. Piec, aż się trochę zczernią i będą pysznie wyglądać.
Dlatego, że w lodówce zalegał mi ser.
Że miałam ostatnio ogromną ochotę na jakieś danie obiadowe z tym żółtym przysmakiem.
Że dawno u mnie w domu na stole nie gościła zupa.
Że przepis wydał mi się lekko intrygujący.
Że uznałam, iż przygotowania nie zajmną mi dużo czasu.
Że miałam ostatnio ogromną ochotę na jakieś danie obiadowe z tym żółtym przysmakiem.
Że dawno u mnie w domu na stole nie gościła zupa.
Że przepis wydał mi się lekko intrygujący.
Że uznałam, iż przygotowania nie zajmną mi dużo czasu.
ZUPA NEAPOLITAŃSKA
PRZEPIS (6 porcji)
Składniki:
- 10 dag startego żółtego sera
- 3 łyżki Włoszczyzny suszonej
- 1 szklanka śmietanki 12-procentowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koperku suszonego
- przyprawa do potraw
- makaron
Włoszczyznę zalać 4 szklankami wody, ugotować wywar i przecedzić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzać chłodnym wywarem, ciągle mieszając. Zagotować, dodać mleko, śmietankę, ser i ponownie wymieszać. Doprawić przyprawą i sokiem z cytryny. Zupę podawać z makaronem i posypaną koperkiem.
Domownikom smakowała. Mi też. I ogrzaliśmy się przy niej.
Dzisiaj przecież taki bury dzień ;(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz